Warstwowa sałatka gyros

Pyszna warstwowa sałatka gyros, idealna na każdą imprezę. Zachwyci każdego gościa. Będzie dominować na imprezowym stole. Zazwyczaj szybko znika. Dlatego warto jej zrobić dużo. Efektownie wygląda i jest prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia.

Warstwowa sałatka gyros

Składniki
filet z piersi kurczaka
puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
1/2 kapusty pekińskiej
cebula czerwona ewentualnie biała
keczup
6-8 łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego
przyprawa gyros
tłuszcz do smażenia /smalec, olej kokosowy/

Do przygotowania warstwowej sałatki gyros używamy szklanej miski aby oddać piękno warstwowej sałatki. Umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka obtoczonego w przyprawie gyros smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażonego kurczaka wrzucamy na dno szklanej miski. Następnie kroimy w kostkę ogórki konserwowe i układamy na ostudzonym mięsie. Kolejno siekamy drobno cebulę i układamy ją na warstwie ogórków. Na wierzch dajemy centymetrową warstwę keczupu. Następnie układamy warstwę odsączonej kukurydzy, na której dajemy warstwę majonezu lub jogurtu /ewentualnie miksu obu składników/. Samą górę sałatki gyros posypujemy poszatkowaną kapustą pekińską.
Gotową sałatkę odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce np do lodówki. Gdy smaki się przegryzą, będzie wspaniałą ucztą dla oka i podniebienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *