Sylwestrowa sałatka gyros

Pyszna warstwowa sałatka gyros obowiązkowa propozycja na Sylwestra i każdą inny imprezę. Prosta do wykonania i efektownie wyglądająca. Kompozycja smaków to uczta dla każdego smakosza.

Warstwowa sałatka gyros na Sylwestra


Składniki
2 piersi z kurczaka
puszka kukurydzy konserwowej
2 średnie cebule
6 ogórków konserwowych
nieduża kapusta pekińska
2 ząbki czosnku
8-10 łyżek jogurtu naturalnego
keczup
olej do smażenia
przyprawa do gyrosa

Przepis zaczerpnięty ze strony www.ewa-wachowicz.pl/salatka-gyros-tradycyjna-id244.html moim pomysłem był dodatek czosnku do jogurtu.
Obieramy, miażdżymy czosnek i w miseczce mieszamy z jogurtem. Powstanie nam pyszny sos czosnkowy. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki kurczaka obtoczone w 2 łyżkach przyprawy do gyrosa i smażymy, aż się zarumienią.

Siekamy drobno Kapustę pekińską. Odsączamy kukurydzę konserwową. Gdy mięso kurczaka przestygnie, w szklanej misce układamy je jako pierwszą warstwę sałatki. Kawałki kurczaka smarujemy równomiernie keczupem. Następnie wysypujemy pokrojone ogórki, na to warstwę kukurydzy. Smarujemy równomiernie sosem czosnkowym, następnie smarujemy keczupem. Na wierzch sałatki gyros wysypujemy posiekaną kapustę pekińską. Całość smarujemy sosem czosnkowym. Na środku wykładamy łyżkę keczupu i wokoło dekorujemy paskiem keczupu. Na koniec posypujemy łyżkę przyprawy gyros.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *