Śledzie w oleju

Pyszne śledzie w oleju, doskonałe na każdą imprezę, a w szczególności jako podstawowa potrawa wigilijna. Przepis sprawdzony w moim domu, prosty – zachęcam do wypróbowania.

Śledzie w oleju
Śledzie w oleju

1/2 kg śledzi
olej
2 średnie cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
3 liście laurowe
pieprz świeżo zmielony

Śledzie solone filetujemy i moczymy w wodzie przez kilkanaście godzin. Śledzie tzw Matyjasy moczymy w wodzie przez 2 godziny.

Cebulę kroimy w piórka. Aby cebula straciła swą ostrość i twardość solimy pokrojone piórka. Po 15 minutach odciskamy i płuczemy w wodzie. Jeśli lubimy ostry smak cebuli to pomijamy ten krok.

Śledzie kroimy w kawałki na tzw. „jeden kęs”, oprószamy pieprzem i wrzucamy do naczynia /miska albo duży słoik/ na przemian przekładając z plastrami cebuli, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.

Całość zalewamy olejem. Odstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Smaki pięknie się przegryzą i pyszne śledzie w oleju będą nam przypominały „niebo w gębie”.
Polecam ten sprawdzony w moim domu, prosty i smaczny przepis. Takie śledziki zamknięte w słoiku, przykryte olejem mogą do 2 tygodni poleżeć w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *