Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką czyli pyszna warstwowa sałatka. Doskonale nadająca się na każdą domową imprezę: urodziny, Sylwestra lub jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Śledzie pod pierzynką apetycznie wyglądają w przeźroczystej misce, są smaczne i syte.

Warstwowa sałatka śledzie pod pierzynką
Warstwowa sałatka śledzie pod pierzynką


4 solone matiasy
3 jajka
5 średnich ziemniaków
3 średnie buraki
cebula
kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego
przyprawy sól i pieprz

Słone śledzie moczymy przez godzinę czasu w chłodnej wodzie, trzykrotnie zmieniając wodę. W międzyczasie gotjemy na twardo jajka oraz obrane ziemniaki i buraki. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę i wrzucamy na dno miski. Na wierzch wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na warstwę cebuli wrzucamy ugotowane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Wierzch warstwy ziemniaków smarujemy majonezem lub jogurtem naturalnym i posypujemy pieprzem i solą do smaku. Kolejną warstwę będą stanowiły ugotowane i pokrojone w drobną kostkę buraki. Można je także starkować na grubych oczkach wedle uznania. Wierzch buraków także smarujemy majonezem/jogurtem i posypujemy solą i pieprzem. Ostatnią warstwą sałatki są drobno pokrojone jajka.
Przepyszna sałatka śledzie pod pierzynką. Polecam zrobić i zachwycić gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *