Sałatka szwedzka w słoikach na zimę

Sałatka szwedzka w słoikach na zimę to pyszne plastry ogórków w słodko kwaśnej zalewie. Idealne przełamanie smaku jędrnych ogórków. To prosta sałatka bez tzw. udziwnień. Sklepowe sałatki mogę się przy tej chować :-). Gdy nie mamy co zrobić z dużymi ogórkami, doskonale nadadzą się do tej sałatki. Koniecznie zrób więcej słoików tej pysznej sałatki zimę, bo szybko znika ze spiżarni.

 

 

Sałatka szwedzka w słoikach na zimę
Sałatka szwedzka w słoikach na zimę

Składniki:
4 kg ogórków gruntowych /mogą też być szklarniowe jeśli są świeże i jędrne/
3,5 litra wody
3 łyżki soli
gorczyca biała /na 0,5 litrowy słoik 1 płaska łyżeczka/
pieprz ziarnisty /na 0,5 litrowy słoik pół łyżeczki/

zalewa:
2 litry wody kranówki
5 szklanek cukru
5 szklanek octu spirytusowego 10%

W dużej misce mieszamy wodę z solą. Myjemy ogórki. Następnie kroimy je w cienkie plastry i wrzucamy do dużej miski z osoloną wodą. Po 3 godzinach przecedzamy ogórki. Do słoików wsypujemy białą gorczycę i pieprz ziarnisty w podanych w składnikach proporcjach. Wkładamy pokrojone i odsączone z wody ogórki nie za ciasno, aby zalewa objęła każdy plaster.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy w garnku do stanu wrzenia i zalewamy przygotowane słoiki z plastrami ogórków i przypraw. Słoki mocno zakręcamy, przekładamy nakrętkami do dołu i pozostawiamy na 1 dzień. Nazajutrz pasteryzujemy 0,5 litrowe słoiki przez 12 minut, większe słoiki dłużej.
Sałatka nabiera właściwego smaku po kilku tygodniach, jak wszystkie składniki przegryzą się ze sobą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *