Sałatka świąteczna

Sałatka świąteczna idealnie pasuję na Wigilię oraz Wielkanoc oraz każdą imprezę. Ciekawe połączanie składników sprawia, że ma oryginalny smak. Sałatka jest prosta i szybka do zrobienia.

Sałatka świąteczna


Składniki:
200 gramów różowego łososia w oleju lub wędzonego łososia
200 gramów sera
50 gramów zamrożonego masła
8 ugotowanych na twardo jajek
2 średnie cebule
zalewa pół szklanki wrzątku i łyżka octu 10 %
kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego
do smaku sól i pieprz

Pokrojoną w kosteczkę cebulę zalewamy wrzątkiem z octem. Obieramy ugotowane na twardo jajka, przekrajamy na pół i oddzielamy żółtka od białek.
W przeźroczystej misce na dnia układamy starte na dużych oczkach białka jajek, na nie posypujemy starty na średnich oczkach ser i całość wysmarowujemy majonezem / jogurtem. Oprószamy solą i pieprzem. Kolejną warstwę stanowi rozdrobniony łosoś. Na rybę kładziemy odcedzoną cebulkę i posypujemy startym na drobnych oczkach mrożonym masłem. Smarujemy warstwę majonezu / jogurtu. Oprószamy solą i pieprzem.  Wierzch sałatki świątecznej posypujemy startymi żółtkami jajek. Gotową sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *