Sałatka śledziowa z żurawiną

Warstwowa Sałatka śledziowa z żurawiną to przełamania wytrawnego smaku śledzi ze słodyczą żurawiny. Szybka w zrobieniu, idealna na potrawę wigilijną.

Pyszna warstwowa  sałatka śledziowa z żurawiną
Pyszna warstwowa
sałatka śledziowa z żurawiną


Składniki:
5 marynowanych płatów śledzi
5 jajek ugotowanych na twardo
puszka groszku konserwowego
3 średnie ogórki kiszone
3 łyżki majonezu
150 ml śmietany
150 ml jogurtu naturalnego
150 gramów konfitury z żurawiny

Kroimy w kosteczkę śledzie, ogórki i jajka. Odcedzamy groszek. Mieszamy w miseczce konfiturę żurawinową z majonezem, śmietaną i gęstym jogurtem naturalnym, aż uzyskamy różowawy sos.
W dużej przeźroczystej misce kładziemy połowę pokrojonych śledzi, na śledzie połowę groszku, na groszek połowę pokrojonych jajek.

Smarujemy połową sosu. Następnie pokrojone ogórki i drugą połowę śledzi. Następnie pozostały groszek i jajka. Wierzch rozsmarowujemy pozostałym sosem.
Sałatkę można udekorować pokrojonym ogórkiem, groszkiem i suszoną żurawiną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *