Sałatka gyros z cebulą

Sałatka gyros, czyli królowa imprez. Każdy ją zna i lubi. Sałatka szybko znika z imprezowego stołu. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Do jej przygotowania wystarczą podstawowe umiejętności kulinarne. Sałatkę można przygotowywać na wiele sposobów. Ważne by była podana w szklanej misce z widocznymi warstwami składników. Oto inna wersja sałatki gyros.

Warstwowa sałatka z cebulą


Składniki:
2 piersi z kurczaka
kilka plastrów papryki konserwowej
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 czerwona cebula
szczypior
6 ogórków konserwowych
1/2 kapusty pekińskiej

1 łyżka gęstej śmietany 18%
7 łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego
przyprawy do obtoczenia kurczaka: gyros lub do kurczaka, papryka słodka
sól i biały pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia kurczaka /smalec lub olej kokosowy/

Umyte piersi kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy przyprawami do kurczaka. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i ostudzane wrzucamy do szklanej miski. Jeśli mamy czas, możemy przyprawionego kurczaka przed smażeniem włożyć na godzinę do lodówki dla lepszego przegryzienia smaków. Wierzch mięsa smarujemy keczupem. Wsypujemy odsączoną kukurydzę. Na to smarujemy majonez/jogurt wymieszane ze śmietaną. Ogórki konserwowe i paprykę konserwową kroimy w kostkę i wsypujemy do miski. Następnie szatkujemy kapustę pekińska, mieszamy z 2 łyżkami majonezu/jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy jako kolejną warstwę sałatki. Na sam wierzch kładziemy krążki cebuli i posypujemy posiatkowanym szczypiorem.
Tak przygotowaną sałatkę odkładamy w chłodne miejsce na około 3 godziny dla przegryzienia smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *