Pyszne śledzie w pomidorach

Śledzie w pomidorach kojarzą mi się z wyjątkowym, świątecznym czasem. Nadają się doskonale na każdą uroczystość. Pyszne przełamanie smaków, niebo w gębie.

Pyszne Śledzie w pomidorach


3 płaty śledziowe matias
olej
2 cebule
pół cytryny
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyża cukru
łyżeczka tymianku
pół łyżeczki pieprzu

Płaty śledzia matias moczymy w wodzie przez 2-3 godziny, gdybyśmy użyli śledzi z beczki musielibyśmy moczyć je kilkanaście godzin. Następnie kroimy je na kawałki tzw „na jeden kęs”. Zalewamy gorącą wodą rodzynki, aby zmiękły.
Drobno kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, garść posiekanych orzechów, odcedzone rodzynki, cukier, pieprz, tymianek i sok cytryny. Wszystko mieszając dusimy jeszcze przez kilka minut, do czasu aż sos zgęstnieje.

Na spód słoika wkładamy warstwę pokrojonych śledzi. Następnie kładziemy warstwą sosu pomidorowego. Czynność powtarzamy aż do zapełnienie słoika.
Gotowe śledzie w pomidorach odkładamy do lodówki aby smaki się przegryzły. Moje ulubione śledzie na Wigilii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *