Pyszne śledzie po kaszubsku

Pyszne śledzie po kaszubsku są aromatyczne i pełne smaku. Sprawdzony przepis który warto wypróbować. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Śledź po kaszubsku to mój numer jeden wśród śledziowych potraw. Idealnie pasuje na każdą imprezę, nie tylko Wigilię.

Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku


Składniki:
8 solonych filetów śledziowych
Zalewa:
300 ml wody
150 ml octu 10%
3 łyżki cukru
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego

Duszone warzywa:
100 ml oleju
4 średnie białe cebule
5 suszonych śliwek bez pestek
pół łyżeczki ziaren białej gorczycy
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ziołowego pieprzu
łyżeczka majeranku
pół zalewy z marynowania śledzi /nie wlewamy jej po odcedzeniu śledzi/

Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy 300 ml wody z 3 łyżkami cukru i 3 listkami laurowymi. Wlewamy ocet i odstawiamy do ostudzenia.

Filety śledzi zalewamy ostudzoną zalewą i odstawiamy na 1 dobę. W tym czasie śledzie przesiąkną octem. Po 24 godzinach śledzie odcedzamy i kroimy na kawałki „tzw. jeden kęs”.

Suszone śliwki kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy olej i na małym ogniu szklimy cebulkę. Następnie wsypujemy śliwki i razem podsmażamy. Cebula nie może się zarumienić. Do smażącej się cebulki i śliwki dodajemy koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, gorczycę, listki laurowe. Wszystko mieszając smażymy przez kilka minut, posypujemy majerankiem i pieprzem. Podlewamy połową zalewy z marynowania śledzi, dusimy przez 10 minut i odstawiamy z ognia do ostudzenia.

W dużym słoiku lub estetyczniej w szklanej miseczce układamy na przemian śledzie z cebulowa masą. Odstawiamy do lodówki na 1 dzień by smaki się przegryzły.

Dłużej czekamy na poszczególne etapy przygotowywania śledzi po kaszubsku, niż trwa ich przygotowywanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *