Pyszna sałatka jarzynowa

Pyszna sałatka jarzynowa
Pyszna sałatka jarzynowa

Bardzo prosta sałatka jarzynowa. Kultowa propozycja na każde święta i rodzinne spotkania. Doskonała na imprezę andrzejkową, Nowy Rok czy zwykły sobotni wieczór :-). Sałatka pomimo swojej prostoty jest jednak pracochłonna, trzeba przecież ugotować, obrać i pokroić wiele warzyw. Na jej wykonanie będziemy potrzebowali około półtorej godziny.

Składniki:
5 średnich marchewek
1 duże jabłko o kwaśnym smaku
1 średni korzeń pietruszki
kawałek selera korzeniowego
5 średnich ogórków kiszonych
3 jajka
1 puszka groszku konserwowego 400 g
Dodatkowo:
8 łyżek majonezu /lub dla lekkości sałatki 4 łyżki  jogurtu naturalnego i 4 łyżki majonezu/
3 łyżeczki musztardy
przyprawy do smaku : cukier, sól, pieprz mielony

 

Wykonanie sałatki jarzynowej:

Czyścimy pod bieżącą wodą pietruszkę, seler oraz marchewki. Następnie zalewamy je w garnku wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie i jednocześnie sprężyste – sprawdzamy nakłuwając widelcem co jakiś czas. Warzywa powinny być lekko twarde i wyczuwalne podczas spożywania. Gdy nasze warzywa są już odpowiednie, studzimy je, a wywar z gotowania można użyć np jako baza zupy.

Gotujemy na twardo jajka i po ostudzeniu obieramy ze skorupek. W międzyczasie obieramy jabłko, usuwamy środek i kroimy na drobną kostkę i wrzucamy do dużej miski lub garnka. Aby jabłka nam nie ściemniały, kroimy w drobna kostkę ogórki kiszone i mieszamy z pokrojonym jabłkiem. Następnie kroimy pozostałe ugotowane warzywa i wrzucamy do miski wraz z osączonym groszkiem i pokrojonym drobno w kostkę jajkami.
Po dodaniu musztardy, majonezu i/lub jogurtu mieszamy wszystko ze sobą. Mieszając dodajemy przypraw i próbujemy jaki poziom nam najbardziej odpowiada. Sałatka jarzynowa powinna być lekko pikantna – dobrze doprawiona, ale nie ostra. Dla osób dbających i lekkość sałatek zalecamy zamienić część majonezu na rzecz jogurtu. Nie stracimy smaku, a zyskamy walory dietetyczne. Ilość majonezy czy jogurtu jest umowna i każdy powinien dobrać ją pod swoje upodobania smakowe.

Pyszna sałatka jarzynowa przed dodaniem majonezu
Pyszna sałatka jarzynowa przed dodaniem majonezu

Uwaga, aby sałatka dłużej mogła pozostać świeża można nie dodawać od razu do pokrojonych warzyw majonezu, jogurtu i musztardy. Pokrojone składniki trzymamy w lodówce i mieszamy z majonezem, musztardą i jogurtem tuż przed podaniem do spożycia. Można też połowę sałatki od razu wymieszać z majonezem, a część zostawić nie wymieszaną na dłużej. Wszystko zależy od zapotrzebowania. Pamiętajmy też, że sałatka jest najlepsza jak kilka godzin przed spożyciem postoi w lodówce i smaki przegryzą się – po tym czasie możemy je dodatkowo doprawić przyprawami.

Jak Wy robicie swoją sałatkę jarzynową. Czy dodajecie innych warzyw, innych przypraw. Czekamy na Wasze inspiracje.

One thought on “Pyszna sałatka jarzynowa

  • 6 listopada 2016 at 22:36
    Permalink

    Ponadczasowa sałatka. Zawsze będę ją kojarzył z dzieciństwem. Pozdrawiam.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *