Małosolne rzodkiewki do sałatki

Rzodkiewki małosolne mogą się okazać świetnym dodatkiem do wielu sałatek. Eksperymentując przy ogórkach małosolnych wpadliśmy na pomysł by spróbować zasolić rzodkiewki. W efekcie otrzymaliśmy rzodkiewki wyblaknięte ale z wyrazistym słonawo czosnkowym smakiem.

Małosolne rzodkiewki do sałatek


1 kg ogórków gruntowych
0,5 kg rzodkiewki
koper
3 ząbki czosnku

Zalewa w proporcji: 1 łyżka soli na każdy 1 Litr gorącej wody

 

W garnku glinianym ewentualnie słoiku układamy naprzemiennie rzodkiewki, przekrojone na pół ząbki czosnku i kwitnący koperek. Całość zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy na około 2 dni by się przesoliło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *