Imprezowa sałatka ryżowa z kurczakiem

Pyszna, kolorowo bajeczna sałatka ryżowa z kurczakiem i warzywami na każdą imprezę domową. Szybka w przygotowaniu, ładnie wygląda i szybko znika z talerza. Musisz wypróbować.

Imprezowa sałatka z kurczakiem

Składniki
podwójna pierś z kurczaka
5 łyżek sosu sojowego
opakowanie przyprawy do kurczaka
2 szklanki ryżu
2 czerwone papryki
papryczka chili
2 średnie cebule
3 ogórki konserwowe
średni brokuł
pół natki pietruszki
starta skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
4 łyżki oliwy
łyżeczka kurkumy
przyprawy do smaku: sól, cukier, pieprz, papryka

Sos:
500 ml jogurtu naturalnego
5 ząbków czosnku
pół natki pietruszki
sok z połowy cytryny
przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier, papryka

Piersi kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę, polewamy sosem sojowym, wlewamy 2 łyżki oliwy, posypujemy przyprawą do kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Opłukany ryż zalewamy 3 szklankami wody, wsypujemy łyżkę soli, kurkumę i gotujemy na małym ogniu, aż ryż zmięknie. Ryż nie może być rozgotowany, powinien być al dente. Odcedzony ryż studzimy. Wsypujemy startą skórkę z cytryny, posiekaną drobno papryczkę chili i natkę pietruszki. Wlewamy połowę soku z cytryny i łyżkę oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni, na dużym ogniu smażymy kawałki zamarynowanego kurczaka, aż się zarumieni. Następnie kurczaka studzimy.

Przygotowujemy sos czosnkowy: w miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jogurt, sok z połowy cytryny, zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy przyprawami do smaku.

Siekamy drobno cebulę i skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny. Wsypujemy pół łyżeczki cukru i pozostawiamy na jakiś czas.
Ogórki kroimy w drobną kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki i lekko obgotowujemy żeby nie był surowy. Odcedzonego brokuła oprószamy solą.

Składniki na imprezową sałatkę ryżową z kurczakiem i warzywami gotowe. Układamy warstwy sałatki w przeźroczystej misce.

Na dno wykładamy połowę ryżu. Smarujemy równomiernie połową sosu czosnkowego. Następną warstwę stanowi połowa ogórków, mięsa kurczaka, cebuli i papryki. Na to wykładamy pozostały ryż. Smarujemy równomiernie pozostałym sosem czosnkowym. Następnie wykładamy pozostałe ogórki, mięso kurczaka, cebulę i paprykę. Na wierzch sałatki kładziemy brokuły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *